torsdag 18. februar 2016

Mat med sink og selen

Underskudd av sink og selen kan være en årsak til infertilitet. Dersom du er opptatt av å spise mat som kan bedre gi bedre fertilitet, finner du . Du hører stadig om matvarer du bør unngå å spise. vitamin B1 selen og jod. B-vitaminer, magnesium, jern og sink.


Selv om næringsstoffer som jern, sink og selen tas noe dårligere opp fra matvarer som belgvekster, korn og nøtter enn fra kjøtt, har dette liten praktisk betydning.

Fosfor, sink , B1-, B6-, C- og D-vitaminer kan også fremme opptak av magnesium. Mat med høyt innhold av selen : paranøtter, tunfisk, reker, solsikkefrø, . Kroppen har kun behov for mikromengder av sink , og kalles derfor et sporstoff. Ved mistanke om sinkmangel bør en øke inntaket av matvarer som inneholder . Jern hindrer for eksempel absorbsjon av sink som i sin tur hemmer.


Dette er mat som er rik på næringsstoffer og som bør være en del av et godt kosthold. I Norge er det lite selen i jordsmonnet og korn som dyrkes i Norge inneholder derfor ofte lite selen sammenlignet med andre land. Matvarer med høyt innhold av .

Men ifølge Bama er supermat betegnelsen på matvarer som. Vil du spise billig supermat bør du gå for mat på boks. Blåskjell er rik på sink og selen , og gir også en god dose jern. Sink er et essensielt sporstoff som har mange ulike funksjoner i kroppen.


Sink er blant annet nødvendig for å bygge opp cellene i kroppen, dannelse . Fisk, skalldyr og lever er også gode kilder til selen. I dag vet vi at det kolesterolet vi får gjennom egg og annen mat , har . Jern, sink , selen og krom er eksempler på slike mineraler. To egg (en porsjonsomelett) dekker cirka prosent av daglig anbefalt inntak av sink. Selen er også et mineral (sporstoff).


Både hår og negler krever . Vegetarianere bør ta ekstra vitamin Bfordi det bare forekommer i mat fra dyr. I Norge inntar vi forholdsvis lite fermentert mat som innholder vitamin-K. Viktige mineraler er blant annet kalium, kalsium, jern, sink og selen.


Mineralstoffer som jern, selen og sink kalles ofte sporstoffer fordi de trengs i meget små. Mineralene kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Sink (Zn) er et mineral, nærmere bestemt sporstoff, som er viktig for flere. Sink fra animalske matvarer er lettest tilgjengelig for kroppen, og det .

Mat som inneholder krom er blant annet skalldyr, kjøtt, fullkorn og poteter. C og E, karoten og selen ), jern, kalsium, magnesium og sink. De ulike vitaminene i B-gruppen finnes i mange matvarer , som korn, . Ren, organisk bundet selen og sink med vitaminer – det ideelle antioksidantkomplekset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg