tirsdag 21. mars 2017

Vinkelsum femkant

I dette avsnittet skal vi først se på hvordan vi finner vinkelsummen i en vilkårlig trekant. Deretter ser vi på vinkelsummer i firkanter, femkanter og . Vinkelsummen i en pentagon. Spørsmål: Bjørg Helen, 16.


For firkanter er summen av vinklene 3o , for femkanter er summen av vinklene 5o og så videre.

At det nødvendigvis må være slik, kan vi . Det vil si at hvis man måler alle vinklene i en femkant og legger dem sammen, vil summen alltid . En pentagon eller en femkant er en sammenhengende geometrisk figur som består av fem sider. En regulær femkant har således en vinkel på 108°, hvilket gør tessellation med regulære femkanter umulig, da dette ikke er. Er der nogen som kan formel for vinkelsummen i en firkant og en femkant samt deres bevis. Kan du ikke tage en tilfældig femkant også regne vinkelsummen ud.


Tenk deg at du spaserer én runde langs linjestykkene på yttersiden av en femkant. Når du går fra ett linjestykke til et annet, endrer du retning .

Stemmer dette: Regn ut hjørnevinklene i en regulær femkant. En femkant er en figur bestående av fem rette sider, og kalles også pentagon. Denne videoen forklarer hvordan du kan regne ut vinkelsummen til en hvilken som helst mangekant. Del opp en mangekant i trekanter så finner du vinkelsummene.


Viser vinkelsummen til trekant , firkant og femkant. Hva er vinkelsummene til trekanten, . Måltallet for denne vinkelsummen er lik måltallet for kantvinkelen, og vi kan. Pentagon (gresk pente betyr fem). Kunne finne vinkelsum og ukjende vinklar i ein. Vi finn vinkelsummen i ein trekant ved først å måle.


Kor store er vinklane i ein regulær femkant ? Så kutter like mye av toppen i hvert hjørne slik at det blir femkanter der hjørnene var, og der trekantene nå blir til sekskanter fordi hjørnene blir klippet av. Mangler: vinkelsum Mattehjelpen, Vinkler og grader intro. En trekant har vinkelsummen 180°. Et rektangel har vinkelsummen 360°.


En firkant har vinkelsummen 360°.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg