mandag 16. juli 2018

Utvinning av kobber

Kr legerte egypterne kobber med – 8 . Det er et stabilt, lite reaktivt metall som er lett å bearbeide. Det er rødbrunt og er det eneste fargede metall ved siden av . Prospektering og utvinning av kobber før og nå. Gedigent kobber fra små overflatemalmer var kjent for noen av de eldste . Utvinning av kobbermalm var lenge en viktig industri.

Bronse lages av kobber legert med grunnstoffene tinn eller arsen. For øvrig nevner vi at ordet kobber kommer . Da israelittene skulle til å gå inn i det lovte lan sa Moses: Du kommer til å utvinne kobber av fjellene. Mosebok 8:7–9) I Israel og Jordan har arkeologer.


Her i landet har vi solide tradisjoner for utvinning av kobber. I følge loven eier Kongen kobberet i våre fjell. Riktignok ikke personlig, med . Kobber var også en viktig ressurs i antikkens Europa. Romerne kalte metallet aes Cyprium, fordi det ble utvunnet store mengder kobber på .

Nord-Norge har forekomster av grønne mineraler som kobber , jern,. Norge bør kartlegge og utvinne mer av våre mineralressurser. FOLLDAL (NRK): Kobber og sink har fått ny verdi, og nå vil. Folldal og flere steder i Trøndelag.


I disse gruvene ligger det kobber verdt milliarder. Om få år kan utvinning av kobber og gull gjøre Finnmark til et viktig gruveområde i Europa. Hittil er kobberforekomster for milliarder kroner . Lokalt er malmen likevel anriket på kobber og kunne skeides ut som smeltemalm. Etter lange forhandlinger, blant annet på grunn av miljødiskusjoner, er det nå avgjort at man skal utvinne gull og kobber i dypet ved Papua . Nå kan vi stå overfor et nytt eventyr – utvinning av metallene på.


Kobber(I)oksid finnes naturlig som kobbererts, et vanlig mineral for utvinning av kobber. Et tynt lag med kobber(I)oksid er også ansvarlig for den rødlige fargen . Planene for gruvedrift i Kvalsund i Finnmark er godkjent av kommunaldepartementet. Kommersiell utvinning foregår imidlertid ved foredling av kobberholdige mineraler, som . Når malmen tas ut ved en gruve, kjøres det gjennom oppredningsprosesser, der malmen finknuses og de verdifulle kobbermineralene utvinnes. Mineraler Nå vil en utvinne mineraler på havbunnen til produksjon av. Bronsealderen ble innledet med at mennesket lærte seg å utvinne kobber og tinn fra berggrunnen (bronse er en legering av kobber og tinn).


Bronse er en blanding (legering) av kobber og tinn har vært kjent i flere tusen år.

Kunnskapen om å utvinne og smi jern kom først til de sørlige delene av . Kilde: Avfallet oppstår i forbindelse med bryting av sulfidisk malm, for utvinning av bl. Kvikksølv forekommer som bestanddel i gråberget. Verk stoppet utvinningen av kobber i. Orkla har i mange år blitt. Jakten på det røde gull - om kobber og utvinning av kobber i Norge av Steinar Myhr - Se omtaler, sitater og terningkast. Se hva andre mener om denne boka, . Ressurser som aluminium, gull, kobber , jern og bly finnes i mange.


Det tilsvarer over års utvinning fra Røros Kobberverk på ett år.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg