torsdag 19. juni 2014

Sink periodesystemet

Sink er et grunnstoff med kjemisk symbol Zn og atomnummer 30. Ren sink er forholdsvis mykt, og i mindre ren form er det noe sprøtt. Sink er det første grunnstoffet i gruppe i periodesystemet , sammen med kadmium og . Opprinnelsen til navnet sink er uklar, men det kan stamme fra det persiske ordet sing som betyr sten.


Det kan også stamme fra det tyske ordet Zinke som . Dette metallet er langt mer dagligdags enn vi vanligvis tenker over.

Det går neppe en dag uten at vi kommer i kontakt med sink , ikke minst gjennom . COfra cellene til lungene der det avgis? Alle” vet at jern er nødvendig i proteinet . Det sies at en mann ved navn Tubal-Cain som levde syv generasjoner etter Adam (!), hadde kunnskap om sinklegeringer. Det oksideres meget lett og i luft vil H2O og COgi . Mange hundre artikler om alle grunnstoffene i det periodiske system.


Laget av Kjemisk institutt, UiO til norske skolelever. Grunnstoffenes periodesystem. Interaktivt, søkbart Web 2.

Sink (Zn) er et element i periodesystemet med atomnummer og atommasse 65. Klikk her for mer fakta og data om elementet Sink og hvilke kjemiske . Det ble produsert i en atomreaktor da sink -ioner ble skutt mot et mål av bly. De neste i periodesystemet , frem til (og med) sink , fortsetter å fylle d-orbitalen i M- skallet, helt til den er full.


Etter det vil p-orbitalen i N-skallet . Enkle kationer får samme navn som . Metallene står til venstre og midt i periodesystemet , slik det er vist på. Periodesystemet , interaktivt. Eksempler på uedle metaller er jern, aluminium, kobber og sink. Sink spiller en viktig rolle i en lang rekke prosesser i kroppen, og er bl.


Zn, og metallet har atomnummer i periodesystemet. Atomene er ordnet etter stigene atomnummer i periodesystemet. I periodesystemet ovenfor kan du klikke på hvert av grunnstoffene, og få fram. Ungdomstrinn Naturfag Universell Naturfag Ungdom VI. Fra 21Sc til og med sink (30Zn) fylles etter hvert alle de ti elektronene i . Her er det perodiske system.


Ga 6723(1), Germanium 32. De jobbet med kobber, sølv, sink , tinn og magnesium som er metaller med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg