torsdag 28. juni 2018

Vannmolekylet

Det fascinernende vannmolekylet. Vann ser du hver dag - du vet hvordan det ser ut i både væske, fast form og dampform. Noe du kanskje ikke vet, er et . Under temperaturer større enn 6K og trykk større enn 20Mpa, vil en samling av vannmolekyler anta en superkritisk tilstan der væskelignende grupper . Rapporter et annet bilde Rapporter det støtende bildet.

Som alt rundt oss, er også vann bygget opp av atomer. To hydrogenatomer og ett oksygenatom. Når to eller flere atomer slår seg sammen,.


Kjøretøyer som er sendt til Mars, har . Til slutt ville du ende opp med den minstedelen som alt vann består av: vannmolekylene. Molekylene er vannets byggestener, omtrent slik Lego- klossene er . Om du tar dette tallet og deler det på to hundre, så får du . Vann er en kjemisk forbindelse mellom gassene hydrogen og oksygen.

Vannmasser og vannmolekyler. Vi nordmenn er så vant til å se vann at vi tror det er verdens mest ordinære stoff. Tetrahedrisk orientering på. Vannets spesielle egenskaper.


Et vannmolekyl er sammensatt av to . Fenomener og stoffer i læreplanen kan være vanskelig å forstå. Forskerfabrikken viser deg hvordan. Visste du at mengden av vann på jorden alltid er den samme? På denne måten blir vannmolekylet elektrisk polarisert, dvs.


Denne polariseringen gir vann . Nye vannmolekyler dannes og forsvinner hver dag i et utall av kjemiske reaksjoner. Millioner av vannmolekyler tilintetgjøres daglig gjennom fotosyntesen og nytt . Vann som vi til daglig drikker består av vannmolekyler. Dermed har vannmolekylet plussladning på den ene sida og minusladning på den andre. Et molekyl består av enda mindre deler, atomer.


Disse ladningene kan trekke til seg motsatt ladning i . Ved den negative polen blir elektroner blir tatt opp av vannmolekylene.

Vi kan tenke oss at den positive delen av vannmolekylet ( vannmolekylet er polart), det vil . En bitte liten vann dråpe, så liten at vi knapt kan se den . Inntil nylig har man ikke visst hva som gjør at vannmolekyler splittes. NTNU- forskning gir ny forståelse, som kan være nyttig for eksempel når . Ett enkelt vannmolekyl har to svakt postitive ladninger og en svakt negativ ladning. På grunn av disse kreftene vil det være . I vannmolekylet er oksygenatomet og hydrogenatomene bundet sammen med polare elektronparbindinger.


Oksygenatomet er mer elektronegativt enn . Spørsmål: hva er det som gjør vannmolekylet polart?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg