mandag 29. september 2014

Hva er vinkelsum

Med vinkelsum mener vi vanligvis summen av vinklene i en. Ut fra dette kan man dermed også finne ut hva vinklene i en regulær n-kant er. Hvordan finner vi vinkelsummen i en trekant?


Hva er en regulær mangekant? Hvis vi tegner en tilfeldig .

I dette avsnittet skal vi først se på hvordan vi finner vinkelsummen i en vilkårlig trekant. Til slutt ser vi på hva en regulær mangekant er. Vinkelsummen i mangekanter. Hva betyr verdiene av a, b og c for grafen til en andregradsfunksjon?


På en geometri prøve for 8. Klasse, behøver jeg da å vite noe mer enn vinkelsummen i en trekant og firkant? Uansett, hva er vinkelsummen i en .

En trekant har vinkelsummen 180°. Et rektangel har vinkelsummen 360°. En firkant har vinkelsummen 360°. I regulære mangekanter er alle vinklene like store. Når en legger sammen vinklene i en mangekant, får du vinkelsummen.


Det vil si at hvis man måler alle vinklene i en femkant og legger dem sammen, vil summen alltid . Denne videoen viser hva en vinkel er, hvordan vi måler en vinkel og hvordan vi finner vinkelsummen i. Alle polygoner har en vinkelsum , som er summen av alle vinklene i. Det er ALLTID to mindre antall . I ikke-euklidsk geometri kan vinkelsummen være både større og mindre enn 1grader. For eksempel, i sfærisk geometri på en kuleflate vil en trekant være . Sammenlign vinklene AED og ADE. Hvor mange sider har figuren?


Bruk resultatet om at vinkelsummen i en trekant i nøytral geometri er mindre enn eller. Hva kalles dette punktet, og hvilke egenskaper har det?

Her er alle vinklene like store. Dra i glideren slik at det blir en firkant. Jeg vet at vinkelsummen i en trekant er alltid 180.


Kunne tegne og måle gradene til en vinkel med gradskive og bruke dette til å finne vinkelsum i trekanter og firkanter. Vet hva rett-, stump- og spissvinkel er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg