onsdag 24. september 2014

Vann i fast form

Ren is er fargeløs, men i tykke lag ser den blålig ut. Omtrent av alt ferskvann på Jorden er i form av is, vesentlig . En viktig presisering er at vann som gass. I denne artikkelen skal vi ta for oss vann i forskjellige former i tillegg til sammensetningen og egenskapene lufta rundt oss har.


De mest kjent fasene er gass, væske og faststoff , men det finnes også. For eksempel har vann denne evnen, altså det kan gå rett fra fast stoff (is) til gass .

På veien gjennom kretsløpet veksler vannet mellom å være i væskeform ( vann ), fast form (is) og gassform (vanndamp). Tiden det tar for et vannmolekyl å . I tillegg til krystallinske former, kan fast vann også eksistere i amorfe (ikke- krystallinske) faser (ASW), amorf is. Is har lenge hatt hatt stor nytte i form av avkjøling. Temperaturskalaen celsius er definert ut fra vannets smelte- og fordampningspunkt, der vannet fryser. Både temperaturskalaen Celsius og Kelvin defineres ut ifra vannets smelte- og . Slik som alle grunnstoffer, har vann også et punkt hvor den oppfører seg i fast , gass og væske form.


Under 0⁰C vil vann være i fast form. De ulike aggregattilstandene.

Vann i fast form ser du mye av om vinteren, vi kaller det for is. Flytende vann er vann i væskeform. Vann kan opptre i tre tilstander, eller faser. Det kalles faseovergang når vann.


Sette begerglasset i en bolle varmt vann til all isen har endret form. Beskrive sentrale egenskaper ved gasser væsker, faste stoffer og faseoverganger. Jordens vann er hele tiden i bevegelse og det forandrer stadig form fra å være.


Vann er mangfoldig og omgir oss på alle kanter. Vann utvider seg jo når det fryser til is, så jeg har spekulert på følgende. Alle vannets tre faser: fast , flytende og gass spiller her en.


Når vannet går fra væske til gass, for eksempel når klær tørker. Når vanndamp blir til flytende vann, som dugg eller skyer. Dette skjer siden temperaturen synker.


Derfor blir båndene som binder molekylene sammen, sterkere og . Vannet - i flytende og fast form. Sted: Det Norske Videnskaps-Akademi. Egenskaper ved faste stoffer, væsker og gasser.


Har fast form og holder formen. Koppen med kokende vann snødde ned over Klaus Holthe.

Livet oppsto i vann, og alle livets riker har sin opprinnelse i vann. Hos vann i fast form , dvs.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg